Õlid on toiduvalmistamise lahutamatu osa. Neid kasutatakse nii praadimiseks, küpsetamiseks kui ka toitude maitsestamiseks ja viimistlemiseks. Pealtnäha võivad kõik õlid tunduda sarnased. Tegelikkuses erinevad nad aga nii rasvhapete koostise, suitsupunkti, maitseomaduste kui ka tervisemõjude poolest.
Tervislik rasvaprofiil
Kõigi õlide koostis põhineb kolmel rasvahapete tüübil:
-
- Küllastunud rasvad – stabiilsed kuumuse suhtes, kuid liigne tarbimine tõstab LDL (“halva”) kolesterooli taset.
-
- Monoküllastumata rasvad – soodsad südame tervisele, vähendavad põletikku ja on enamasti hea valik igapäevaseks kasutuseks.
-
- Polüküllastumata rasvad – siia kuuluvad nii oomega-3 kui oomega-6 rasvhapped; vajalikud rakkudele ja ajule, kuid tasakaalustamata tarbimisel võivad soodustada põletikulisi protsesse.
Oluline on mõista, et õlid ei ole kunagi üht tüüpi rasvast koosnevad – nad sisaldavad erinevaid rasvhappeid, kuid domineeriv tüüp määrab õli omadused.
Peamised õlid ja nende omadused
Oliiviõli (eriti ekstra neitsioliiviõli)
Kõige kõrgemalt hinnatud on oliiviõli. See sisaldab valdavalt monoküllastamata rasvu ning rikkalikult polüfenoole, mis toimivad looduslike antioksüdantidena. Regulaarne tarbimine on seotud madalama südamehaiguste, kõrge vererõhu ja isegi teatud vähitüüpide riskiga. Sobib salatitesse, kastmetesse ja mõõdukaks kuumutamiseks.
Maitseomadused: puuviljane, kergelt mõrkjas ja piprane noot, mis võib varieeruda olenevalt päritolust.
Kookosõli
Tuntud eksootilise maitse ja kõrge küllastunud rasvade sisalduse poolest. Kuigi see sisaldab keskmise ahelaga triglütseriide, mis võivad anda kiiret energiat, moodustab suure osa kookosõli rasvast siiski lauriinhape. Regulaarne ja rohke tarbimine on vaieldav, kuna see võib tõsta LDL-kolesterooli taset ja suurendada südamehaiguste riski.
Maitseomadused: selgelt kookoseline, magus-hapukas ja troopiline aroom.
Rapsi- ja taimne õli
Ühed kõige neutraalsema maitse ja koostisega õlid. Väga madala küllastunud rasva sisaldusega ning rikkad mono- ja polüküllastumata rasvade poolest. Rapsiõlis leidub ka looduslikke fütosteroole, mis aitavad kolesteroolitaset langetada. Sobib nii salatitesse kui ka kuumutamiseks.
Maitseomadused: neutraalne, kergelt pähkline, ei domineeri toidus.
Maisiõli
Sisaldab rohkelt oomega-6 rasvhappeid ja E-vitamiini. Sobilik kuumutamiseks, kuid liigsel tarbimisel võib oomega-6 ja oomega-3 rasvhapete tasakaal organismis nihkuda, mis võib soodustada põletikulisi protsesse.
Maitseomadused: pehme, kerge ja kergelt maisine noot.
Viinamarjaseemneõli
Õrna maitse ja kõrge polüküllastumata rasvade sisaldusega. Sobib hästi salatikastmetesse ja keskmise kuumusega toitude valmistamiseks. Sisaldab ka antioksüdantseid ühendeid.
Maitseomadused: kerge, õrn ja peaaegu neutraalne, ei varjuta teiste koostisosade maitset.
Päevalilleõli
Traditsiooniliselt kõrge linoolhappe (oomega-6) sisaldusega. Tänapäeval on saadaval ka “high-oleic” sordid, milles on rohkem monoküllastumata rasvu ja mis on kuumuskindlamad. Päevalilleõli on kõrge suitsupunktiga, neutraalse maitsega ja hea E-vitamiini allikas. Sobib hästi praadimiseks, küpsetamiseks, majoneesi ja teiste neutraalse maitsega kastmete valmistamiseks. Tänu oma mahedale maitsele ei varjuta see toidu enda maitset, mistõttu on see universaalne valik nii soolaste kui ka magusate roogade jaoks.
Maitseomadused: väga neutraalne, mahe.
Avokaadoõli
Väga kõrge suitsupunktiga ning rikas monoküllastumata rasvade ja E-vitamiini poolest. Sobib nii salatitesse kui ka kõrgetel temperatuuridel praadimiseks ja grillimiseks. Avokaadoõli keemiline koostis sarnaneb osaliselt oliiviõliga.
Maitseomadused: kerge, mahe ja kergelt pähkline, meenutab avokaado viljaliha maitset.
Maapähkliõli
Populaarne eriti Aasia köögis. Kõrge suitsupunkti ja neutraalse või kergelt pähklise maitsega. Sobib suurepäraselt wokiroogade ja sügavprae jaoks.
Maitseomadused: kergelt pähkline, mahe, kuid siiski neutraalne, ei muuda roogade maitset domineerivaks.
Saflooriõli
Sisaldab väga vähe küllastunud rasvu, kuid palju polüküllastumata rasvu. High-oleic sordid sobivad paremini kuumutamiseks, traditsioonilised sordid aga pigem külmadesse toitudesse. Liigse tarbimise korral võib oomega-6 rohkus olla probleem.
Maitseomadused: neutraalne, kerge, peaaegu maitsetu.
Seesamiõli
Saadaval kahes variandis: hele (rafineeritud, neutraalsem ja kuumuskindlam) ning tumedam röstitud (intensiivse maitsega, mida kasutatakse pigem maitsestamiseks). Seesamiõli sisaldab sesamooli – looduslikku antioksüdanti, mis aeglustab õli riknemist.
Maitseomadused: hele õli on mahe ja peaaegu neutraalne, röstitud seesamiõli on tugevalt pähkline, sügav ja aromaatne.
Suitsupunkt ja kuumtöötlus
Suitsupunkt on temperatuur, mille juures õli hakkab lagunema ja suitsema. Sel hetkel tekivad ebameeldiv lõhn, kibedus ja isegi tervisele kahjulikud ühendid (nt vabad radikaalid, aldehüüdid).
-
- Kõrge suitsupunktiga õlid
Avokaadoõli (≥250 °C), rafineeritud oliiviõli, maapähkliõli, rapsiõli ja päevalilleõli. Sobivad fritüürimiseks, praadimiseks ja grillimiseks.
- Kõrge suitsupunktiga õlid
-
- Madalama suitsupunktiga õlid
Ekstra neitsioliiviõli (160–210 °C) ja röstitud seesamiõli. Sobivad pigem toitude viimistlemiseks, kastmeteks või lõpus lisamiseks, mitte pikaajaliseks kuumutamiseks.
- Madalama suitsupunktiga õlid

Kokkuvõte
-
- Tervise seisukohalt on parimad valikud monoküllastumata rasvade rikkad õlid (oliivi-, avokaado-, rapsiõli).
-
- Kõrge kuumutamise jaoks sobivad kõrge suitsupunktiga variandid (avokaado, rafineeritud pähkli- ja päevalilleõlid).
Õige õli valik sõltub alati eesmärgist: kas soovid tervislikku igapäevast toiduõli, maitset tugevdavat viimistlust või töökindlat kuumataluvat praadimisõli. Teadlikult valides muutub ka toitumine mitmekesisemaks ja tasakaalustatumaks.